A fenyő girland felrakása kültéren

karácsonyi fényfüzérek

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hogy a házak előtti fenyőfákat is feldísztik a lakók. Sokan az ablakokra vagy a ház falára is szívesen helyeznek el fényüzéreket. 

Ahogy nyáron virágokkal díszítjük az előkertet, úgy a téli estéken is és főként az ünnepek alatt megvan az igényünk arra, hogy valamiben gyönyörködhessünk, ha kitekintünk az ablakon egy puha, karácsonyi takaró ölelésében. És valljuk be, nagyon jó érzés a sok meleg fényű izzó látványa vagy a színes karácsonyi motívumok váltakozása a hideg, téli estéken. 

A fényfüzér rögzítése

Haladjunk az egyszerűbb megoldásoktól a bonyolultabb trükkök felé. A legkönnyebb dolgod akkor lesz az ablakok díszítésekor, ha műanyag vagy teljesen sima felületű nyílászáród van. Ezekre ugyanis nagyon jól feltapad és tapadókorongos kampó, ami stabilan meg fogja tartani a fényfüzért. Ezt használhatod akár az ablak felső részére rögzítve is, hogy a girland az ablaküveg elé lógjon. Azonban régebbi fa ablakkeret esetén aligha lehet megúszni a rögzítést csavarozás nélkül. 

A karácsonyi dekoráció udvarra történő kiehelyzésekor már egy kicsit nehezebb dolgunk. Itt is ügyelj arra, hogy kizárólag kültéri, szigetelt fényfüzért használj, hiszen ki lesz téve a csapadéknak, és emiatt nehogy zárlatott vagy rosszabb esetben tüzet okozzon. 

Fontos, hogy a közelben legyen áramforrás vagy a dekorációt indítsuk az áramforrás közeléből. A lógó vezetékek látványa önmagában ugyanis nem lesz szép látvány. Szerencsére a gyártók már általában gondolnak erre a problémára is és kapható olyan szett is, aminek a vezetéke átlátszó. A toldható füzérekkel pedig, akár a kert legvégéig is megtervezhetjük a dekorációt. A fényjáték vezérlésével szintén nem lesz gondod, ha okos fényfüzért választasz, ami telefonos applikációval is működtethető. A tervezésre tehát érdemes egy kis időt szánni, mert rengeteg kényelmi funkció könnyítheti meg az üzemeltetést.

Amikor megvan a kiválasztott izzósor, akkor a fenyő mérete lesz az ami még meghatározza, hogy hogyan rakjuk fel a fára. Egy gyökeres fenyőfa esetében, ami nem mozdítható, csak a létra vagy az emelőkocsi segíthet. A nagyon magas fák díszítése viszont akár alpinista feladat is lehet. A magas fákat, amelyek biztonságosan nem körüljárhatók egy létrával, azokat ne probáljátok meg magatok feldíszíteni, hanem inkább bízzátok egy alpinistára, nehogy baleset legyen a vége. A füzérek felrakása a kisebb fenyőkre viszont hasonlóképpen történik mint a beltéri fenyők esetében. Szintén körbe – körbe haladva kell szépen elrendezni az izzósort. A különbség csupán annyi, hogy kültéren alulról felfelé haladunk. Előzetesen igyekezz elosztani, hogy esztétikusan tudjátok elhelyezni és elég legyen az egész fára vagyis ne fogyjon el félúton. Jótanácsunk még, hogy a kültéri díszítés mindig legalább két emberes feladat legyen biztonsági okokból. Amellett, hogy nagyon jó móka, még figyelni is tudtok egymásra díszítés közben!