Karácsonyi keksz szalámi

narancsos diós karácsonyi keksz szalámi

Narancsos diós karácsonyi keksz szalámi karácsonyi fűszerekkel megbolondítva. Igazán különleges karácsonyi süteményt készíthetünk egyszerűen,  sütés nélkül. Kiváló gasztroajándék is lehet.

Hozzávalók:

  • 50 dkg háztartási keksz
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg dió
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 3 dl tej
  • 3 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 db narancs héja
  • porcukor a hempergetéshez
  • opcionálisan kandírozott narancshéj

Karácsonyi keksz szalámi recept:

1 Egy nagyobb tálban törd össze a kekszeket kis darabokra. A darabolást úgy is végezhetett, hogy berakod a kekszeket egy zacskóval, és sodrófával megütögeted.

2. A diót vágd durvára.

3. Tedd egy lábosba a tejet, porcukrot, kakóport, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzz belőle sűrű szirupot.

4. Keverd hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket és a vajat és vedd le a tűzről.

5. Ha felolvadt a vaj, reszeld hozzá a narancs héját.

6. Öntsd a kakaós masszát a keksz darabokra, add hozzá a feldarabolt diót és keverd össze.

7. Egy őzgerinc formát bélelj ki fóliával, úgy hogy a széle lelógjon.

8. Tedd a formába a kekszszalámi masszáját és egyengesd el.

9. Csomagold be a tetejét fóliával, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.

10. Tálalás előtt forgasd meg a karácsonyi kekszszalámit porcukorban, hogy szebb legyen és kevésbé ragadjon.

Tippek a karácsonyi keksz szalámihoz

  • Gazdagíthatod kandírozott narancshéjjal vagy aszalt áfonyával is.
  • A keksz felét le lehet darálni, és úgy keverni hozzá.
  • Vannak, akik nem csak kakaóporból, hanem csokoládéval készítik.