Narancsos diós karácsonyi keksz szalámi karácsonyi fűszerekkel megbolondítva. Igazán különleges karácsonyi süteményt készíthetünk egyszerűen, sütés nélkül. Kiváló gasztroajándék is lehet.
Hozzávalók:
- 50 dkg háztartási keksz
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg dió
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3 dl tej
- 3 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 db narancs héja
- porcukor a hempergetéshez
- opcionálisan kandírozott narancshéj
Karácsonyi keksz szalámi recept:
1 Egy nagyobb tálban törd össze a kekszeket kis darabokra. A darabolást úgy is végezhetett, hogy berakod a kekszeket egy zacskóval, és sodrófával megütögeted.
2. A diót vágd durvára.
3. Tedd egy lábosba a tejet, porcukrot, kakóport, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzz belőle sűrű szirupot.
4. Keverd hozzá a mézeskalács fűszerkeveréket és a vajat és vedd le a tűzről.
5. Ha felolvadt a vaj, reszeld hozzá a narancs héját.
6. Öntsd a kakaós masszát a keksz darabokra, add hozzá a feldarabolt diót és keverd össze.
7. Egy őzgerinc formát bélelj ki fóliával, úgy hogy a széle lelógjon.
8. Tedd a formába a kekszszalámi masszáját és egyengesd el.
9. Csomagold be a tetejét fóliával, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
10. Tálalás előtt forgasd meg a karácsonyi kekszszalámit porcukorban, hogy szebb legyen és kevésbé ragadjon.
Tippek a karácsonyi keksz szalámihoz
- Gazdagíthatod kandírozott narancshéjjal vagy aszalt áfonyával is.
- A keksz felét le lehet darálni, és úgy keverni hozzá.
- Vannak, akik nem csak kakaóporból, hanem csokoládéval készítik.