Szép karácsonyi gondolatok amelyek örökké velünk maradnak

szép karácsonyi gondolatok

A karácsony mindannyiunk számára egy olyan időszak, amikor a szívünk kinyílik a szeretet és összetartozás érzése felé. Összeválogattuk a legszebb karácsonyi gondolatokat magyar és külföldi íróktól, költőktől, amikből kiderül többek között hogy mi a karácsony lényege, mi az a karácsonyi csoda, miért fontos a karácsonyi készülődés vagy ajándékozás.

 

Szép karácsonyi gondolatok a karácsonyi csodáról

„Kell, hogy legyen minden évben néhàny nap,
amikor elhisszük, a csodák valóban léteznek.
Létezik megbocsátás, elengedés és elfogadás,
és csak a hála, az ölelés és a szeretet marad.
Ez a lélek igénye.
Nem túlzás azt állítani, hogy aki a karácsonyt
szereti, az az életet, a reményt, a hitet és a
csodákat szereti és kinyitja feléjük a szívét.”

 

Van a csoda… Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek… Ez a karácsony csodája.

Csitáry-Hock Tamás

 

A karácsony legnagyobb áldása a lehetőség. Kapunk néhány napot, amikor megtehetjük azt, amit egész évben nem tudtunk, vagy nem mertünk. Aki szereti a karácsonyt, hisz annak csodájában. Hiszi, hogy abban a néhány napban ígéretet tehetünk az eljövendő évre, olyan emberek leszünk, mint most karácsonykor. A szeretet ünnepének legcsodásabb ajándéka az, hogy segít jobbá, békésebbé válni.

 

Szép karácsonyi gondolatok a karácsony lényegéről

A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.

Pilinszky János

 

Mit is jelent egyáltalán a karácsony? Mit ünneplünk valójában? Azért lett karácsony, mert szenteste az emberek egyszer csak olyan jól kijöttek egymással? Nem, barátaim, karácsony nem a jó emberek, hanem a jó Isten ünnepe. Ő jelent meg életünk istállójánál, és magával hozta az ünnepet. A mi korunkban is, amikor körülöttünk minden összedőléssel fenyeget, be akar jönni hozzánk, hogy rendet tegyen.

Johan Frinsel

szép karácsonyi gondolat, karácsony lényege

 

A karácsony nemcsak az év vége, hanem egy új kezdet is. Ez az az időszak, amikor megállunk egy pillanatra, elcsendesedünk, és rádöbbenünk, mennyire fontosak azok az emberek az életünkben, akikkel megoszthatjuk ezt az ünnepet. A karácsonykor az ajándékok nemcsak a csomagolásban, hanem azokban a pillanatokban is rejlenek, amelyeket másokkal megosztunk. Ahogyan Charles Dickens mondta: ‘Az a nagyszerű dolog a karácsonyban, hogy mindenki próbál jobb lenni egy kicsit.’ Ezért öleljük át egymást szeretettel, mosolyogjunk, és teremtsünk emlékezetes pillanatokat, mert a karácsony szellemét az emberi kapcsolatok teszik feledhetetlenné.”

 

Szép karácsonyi gondolatok a szeretetről

„A karácsony nemcsak egy naptárban meghatározott időszak, hanem egy érzés, egy állapot, amit a szívünkben hordozunk. Az ünnep nemcsak ajándékokból és díszektől áll, hanem a szeretet erejéből, a család és barátok közelségéből. Ebben az időszakban emlékezzünk arra, hogy a karácsony lényege nem a mennyiség, hanem a minőség. Ahogyan John Green írta: ‘A karácsony nem arról szól, hogy a dobozokat kinyitod, hanem arról, hogy szívedet megnyitod.’ Ezért hagyjuk, hogy a szeretet színesítse az ünnepünket, és osszuk meg azt mindenkivel, akivel csak találkozunk az életünk útján.”

 

„A karácsony egy idő, amikor az évszakok varázslatosan találkoznak, a hideg a meleggel, a sötétség a fényességgel. Ez a különleges pillanat azt üzeni, hogy még a legnehezebb időszakokban is megtalálhatjuk a fényt. A karácsony nem csak a múltról és a jelentől szól, hanem a jövőbe vetett reményről is. Ebben az ünnepi időszakban gondoljunk arra, hogy a szeretet ereje olyan, mint egy ragyogó csillag az éjszakában, amely mindig vezető fényként szolgál az életünk útján. Mint az amerikai költő, Phillips Brooks mondta: ‘A karácsony csillaga az öröm; az életünk sötétjében világítva vezet minket, amikor követjük a csillagokat az ég felé.’ Ezért legyen a karácsony a remény és a szeretet ünnepe.”

 

És vagyunk-e annyira bátrak, hogy a fa alá semmit ne tegyünk, hanem szeretteinknek „csak” egy szívből jövő történetet, éneket, vagy ölelést adjunk? „Csak” szeretetet adni és „csak” szeretetet kapni. „Csak” időt adni, és „csak” időt kapni. „Csak” önmagunkat adni és „csak” másokat elfogadni. „Csak” élni. „Csak.” Merjük-e?

szép karácsonyi gondolat a szeretetről

 

Küszöbön áll a nap, az az egyetlen egy nap az évben, mely hivatalosan is a szereteté. Háromszázhatvanöt nap közül háromszázhatvannégy a gondjaidé, a céljaidé, munkádé, és a szereteté csupán egyetlen egy, s annak is az estéje egyedül. Pedig hidd el, Ismeretlen Olvasó, fordítva kellene legyen. Háromszázhatvannégy nap a szereteté, s egyetlen csak a többi dolgoké, s még annak is elég az estéje.

Wass Albert

 

Szép karácsonyi gondolatok a karácsonyi készülődésről

A karácsony a szeretet, és ádvent a várakozás megszentelése. Az a gyerek, aki az első hóesésre vár – jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki hazakészül, már készülődésében otthon van. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák percek kattogó, szenvtelen vonulását. Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.

Pilinszky János

 

A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs porcica a szekrények mögött, tízféle sütit sütsz és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz-vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk.

Vida Ágnes

 

Szép karácsonyi gondolat az ajándékozásról

Ajándék az, ha olyat adsz, amit akar valaki, nem olyat, amiről te gondolod úgy, hogy adnod kell, vagy amit kötelezőnek érzel. Az az ajándék, amit akar valaki, te pedig képes vagy adni. (…) De nemcsak ennyi. A te élményed befejeződik az adással, a másik ember élménye viszont az elfogadással kezdődik. Ha bárminemű érzelmi kapcsolatban állsz azzal, amit adtál, ha feltételhez kötöd, akkor az nem igazi ajándék. Az ajándék azé, aki kapja, és ő azt teheti vele, amit akar.

Marlo Morgan

 

A Jézuska nem hoz semmit. Neki sem volt semmije. Csak egy szál köntöse, arra is kockát vetettek a katonák a halála után. A Jézuska csak békét tud hozni, és csendet a szívben, és szeretetet, ami a világ legnémább, legnyugodtabb, legszótlanabb állapota. Láthatatlan.

Müller Péter