December 24-én szenteste a katolikus családok hagyományosan böjtölnek, és este fogyasztják el a böjti vacsorát, ami alma, dió, méz, fokhagyma és böjtös (hús nélküli) bableves, és mákos guba. Így készül a böjti bableves.
Hozzávalók:
- 25 dkg szárazbab
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1/2 db karalábé
- 1 kis db zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
Rántáshoz:
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika
Böjti bableves recept:
1 A babot a főzés előtti este áztasd be hideg vízbe.
2. Másnap öntsd le róla a vizet, ha vannak benne rossz babok, azokat vedd ki belőle.
3. Egy fazékban kezdd el főzni a babot két liter vízben.
4. Közben pucold fel a zöldségeket és karikázd fel, darabold fel.
5. Ha a bab félig megfőtt, kb. fél óra múlva add hozzá a zöldségeket, paprikát, feldarabolt paradicsomot, megpucolt egész vöröshagymát, ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel és főzd még kb. 40 percig.
6. Ha megpuhultak a zöldségek, készítsd el a rántást. Pirítsd meg a lisztet az olajon, add hozzá a zúzott fokhagymát. Ha érzed a fokhagyma illatát, add hozzá a fűszerpaprikát, keverd át, engedd fel hideg vízzel, és keverd csomómentesre. Keverd a bableveshez a rántást, és főzd még kb. 10 percig.
További karácsonyi leves ötletekért kattints a linkre.