Szenteste ünnepe

szenteste ünnepe

Szenteste az egyik legfontosabb családi ünnep. Mikor van szenteste, mit ünneplünk szenteste, milyen szokások, hagyományok, babonák kapcsolódnak hozzá? Tudj meg mindent szentestéről!

Mikor van szenteste?

Szenteste minden évben december 24-én van.

Szenteste nem számít klasszikus piros betűs ünnepnek, de már évek óta az a szokás, hogy a december 24-i munkanapot áthelyezik valamelyik szombatra, tehát máskor dolgozzuk le. Így a legtöbb embernek nem kell december 24-én munkába mennie, foglalkozhat a karácsonyi készülődéssel.

Kivételnek a számítanak a boltok, mert azok december 24-én általában kinyitnak, de csak rövidített nyitvatartással, hogy még az utolsó pillanatban mindenki be tudja szerezni a karácsonyi vacsorához vagy ajándékokhoz szükséges hozzávalókat. 2023-ban számos üzlet bejelentette, hogy nem fog kinyitni szenteste.

Szenteste a tömegközlekedés MÁV, BKV menetrendje is megváltozik, általában december 24-én 16 órától már csak éjszakai járatok közlekednek.

Mit ünneplünk szenteste?

Karácsony első napján, december 25-én ünnepeljük Jézus születését, ezt megelőző nap, december 24-én van szenteste, ami a karácsonyi várakozás utolsó napja. December 24-én ér véget az adventi időszak is, és egyben Ádám és Éva, bibliai ős szüleinknek a névnapja is ezen a napon van.

Magyarországon a családok szenteste ünnepelnek, ekkor gyűlnek össze, diszítik fel a karácsonyfát, közösen fogyasztják el az ünnepi vacsorát, és ajándékozzák meg egymást.

Más országokban általában karácsony első napján, december 25-én van a karácsonyi ünnep fénypontja.

szenteste család karácsonyfa

Hagyományos ételek szenteste

December 24-én a katolikus családok hagyományosan böjtölnek, és este fogyasztják el a böjti vacsorát, ami alma, dió, méz, fokhagyma és böjtös (hús nélküli) bableves, és mákos guba. Újabban hal és töltött káposzta is az asztalra kerülnek szenteste.

Mivel Magyarországon a családoknál szenteste van az ünnep fénypontja, a legtöbb helyen december 24-én este készülnek az ünnepi menüvel. Minden családnak megvannak a saját hagyományai, és karácsonyi ételei. Népszerű ételek, amik a szenteste menübe kerülnek a halászlé, borleves, rántott hal, sült kacsa, sült pulyka, töltött húsok, töltött káposzta, bejgli, zserbó, mákos sütemények.

nagyi mákos bejgli recept

Szenteste hagyományok, népszokások, babonák

Szentestéhez, mint a legtöbb ünnephez számos hagyomány, népszokás és babona kapcsolódik. Nézzük, mit nem szabad csinálni szenteste.

A magyar népi hagyományok szerint a mezőn tilos volt dolgozni, csak a ház körüli munka volt megengedett.

A gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek.

December 24-én a nők kitakarították és kisöpörték az egész házat, mert egy régi hiedelem szerint az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt.

A szemetet nem ajánlatos ilyenkor kivinni: azzal együtt a szerencse is távozik a háztól.

Balszerencsét jelent karácsonykor mosni vagy ruhát szárítani. Voltak, akik azt gondolták, hogy a vizes ruha betegséget hoz a családra.

Ha szenteste elsőként férfi lép a házba, az jót jelent.

Nem volt szabad kölcsönadni és kölcsönkérni sem, mert az elvitte a szerencsét.

Egyes helyeken a pásztorok az éjféli mise alatt körbejárták a templomot, és igyekeztek a gonoszt távoltartani ostorcsattogtatással, kürtöléssel.

Mise után a gazdák megrázták a gyümölcsfákat, hogy bő termés legyen.

Szenteste versek, idézetek

Mivel Magyarországon a szenteste a karácsonyi ünnepkör fénypontja, így számos költő írt verset erről az ünnepről.

Eljött hát a Szenteste,
díszítik a fákat,
békesség lengi be az egész házat!
Hozzon a Jézuska sok-sok ajándékot,
járja át boldogság az egész családot!

Balogh József: Szenteste

Lassú harangszó mozdul,
távoli égig kondul,
jászol óvja Urát.
Nem sír, csöndes a Gyermek,
József, Mária, gyertek,
zengjünk halleluját!

Pásztor jó szava szólít,
áldott éjszaka gyógyít,
apró gyertyavilág
lobban, gyönge a fénye,
mégis röptet az égbe
fáradt, földi csodát.

Ringass, éj, puha párna,
altass, köznapok álma,
ébredj ünnepi Rend,
szóm, takarózz csak hittel,
gondom messzire vidd el,
fázik itt ma a csend.

További szenteste verset itt találsz.

Szenteste helyesírása

Hogyan kell helyesen írni a szentestét? A választ a helyesírási szabályzatban lehet megtalálni:

Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepneveket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödikea felszabadulás napjamájus elsejeaz alkotmány ünnepekarácsonyhúsvétanyák napjanemzetközi nőnappedagógusnapvasutasnapötéves terva honfoglalása mohácsi vésza szabadságharca debreceni országgyűlésa francia forradaloma nagy októberi szocialista forradalom, a nagy honvédő háború stb.”

A lényeg, hogy nagybetűt csak mondatkezdéskor vagy tulajdonnevek esetében használunk. Tehát a szenteste szót csak abban az esetben kell nagybetűvel írni, ha ezzel a szóval kezdődik a mondat.

Szenteste a világban

A szenteste angolul Christmas Eve, aminek szó szerinti jelentése karácsony előestéje. A francia réveillon de Noël és az olasz vigilia di Natale ugyanezt jelenti. A német nyelvű Heiligabend a magyarhoz hasonlóan szent estét jelent, míg a spanyol Nochebuena jelentése jó éjszakát.

Az Egyesült Királyságban a szenteste munkanap, a munkaidő végeztével az emberek általában a munkatársaikkal még beülnek valahova egy búcsúitalra. 24-én éjjel, vagy 25-én templomba mennek, és 25-én bontják ki a karácsonyi ajándékokat.

Franciaországban a szenteste munkanap, de általában hamarabb befejezik a munkát, mint a hagyományos munkanapokon, és a délutánt, estét a családjukkal töltik az emberek. Feldiszítik az otthonaikat, és ünnep vacsorát készítenek, ami régiónként eltér. Népszerű az osztriga, libamáj, füstölt lazac, sült liba, homár. Provenceban  treize dessert-et készítenek, ami13 féle gyümölcsből és magból készül, ami Jézust és a 12 apostolt szimbolizálja. A karácsony szimbóluma a franciáknál a fatörzs, ezért készítik a bûche de Noël nevezetű süteményt, ami karácsonyi fatörzs torta.

francia karácsonyi fatörzs torta

Ausztriában december 24-én az üzletek 6 órakor bezárnak, és mindenki hazamegy ünnepelni. Felállítják a karácsonyfát, amit arany és ezüst díszekkel, csillagokkal diszítenek. 7 órakor összegyűlik a család a karácsonyfa körül, és eléneklik a Csendes éj karácsonyi dalt. Eredeti címe Stille Nacht, és először 1818 december 24-én adta elő Josef Mohr és Franz Gruber Oberndorfban. Ausztriában az ajándékokat szenteste bontják ki.

Olaszországban a szenteste a legfontosabb nap a karácsonyi időszakban. December 24-én éjfélkor megszólalnak a harangok a templomokban. A katolikusok számára a szenteste hagyományosan a böjt napja volt, de ma már nem minden család követi ezt. Este meghallgatják a Pápa esti miséjét, aminek része, hogy a Pápa a kis Jézust az ágyába fekteti.