Zserbó az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény. Az otthoni ízeknek nincs párja, a házi sütinél nincs finomabb, ha fel szeretnéd ezt idézni, készítsd el nagyi zserbó receptjét!
Hozzávalók:
Zserbó tésztájához:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 1 db tojás
- 5 dkg porcukor
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 db citrom héja (kezeletlen)
Zserbó töltelékhez:
- 30 dkg házi sárgabarack lekvár
- 15 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 db citrom héja (kezeletlen)
Csokimázhoz:
-
50 g porcukor
-
18 g cukrozatlan kakaópor
-
25 ml tej
-
50 g vaj
-
1 teáskanál rumaroma / sütőrum
-
1-2 csipet só
Nagyi zserbó receptje zsírral:
1 Nagyi zserbójához először futtasd fel az élesztőt. Ehhez langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt.
2. Szitáld egy tálba a lisztet, porcukrot, sütőport és sót.
3. Keverd hozzá a citrom reszelt héját is.
4. Add a lisztes keverékhez a zsírt, és morzsold el.
5. Add a zserbó tésztájához a megkelt élesztőt, a tojást és dolgozd jól össze a tésztát.
6. Oszd a tésztát 3 egyenlő részre, és nyújtsd ki 35×25 centisre, illetve egy picit kisebbre, mert ahogy megkel a tészta még nőni fog.
7. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és helyezd rá az első réteg tésztát.
8. Kend meg a baracklekvár felével.
9. Keverd össze a darált diót, porcukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
10. Szórd meg a lekváros részt a diós keverék felével.
11. Jöhet a második tészta.
12. Ennek a tetejét is kend meg a lekvárral és szórd meg a darált dióval.
13. Végül jön az utolsó, harmadik réteg tészta, úgy hogy a széleit is takard be vele.
14. A zserbó egy óráig hagyd kelni, szobahőmérsékleten letakarva pihentesd.
15. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
16. Ha letelt az egy óra, szurkáld meg a zserbót egy villával egészen az aljáig, hogy ne púposodjon fel sülés közben.
17. Tedd a zserbót a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd míg egyenletesen meg nem sül, szépen kicsit meg nem barnul a teteje, kb. 12-15 percig.
18. Ha megsült a zserbó, vedd ki a sütőből és várd meg míg kihűl.
19. Készítsd el a mázat, ehhez egy kis lábosban keverd simára a kakóport, cukrot, és tejet. Kezdd el óvatosan melegíteni, ha felmelegedett keverd hozzá a vajat és a rumot.
20. Vond be a csokimázzal a zserbó tetejét.
21. Nagyi zserbóját pihentesd 3-4 órát, hogy a máz megszilárduljon, és utána már szeletelhető is.