Nagyi zserbó receptje zsírral

nagyi zserbó receptje zsírral

Zserbó az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény. Az otthoni ízeknek nincs párja, a házi sütinél nincs finomabb, ha fel szeretnéd ezt idézni, készítsd el nagyi zserbó receptjét!

Hozzávalók:

Zserbó tésztájához:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 db citrom héja (kezeletlen)

Zserbó töltelékhez:

  • 30 dkg házi sárgabarack lekvár
  • 15 dkg darált dió
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 db citrom héja (kezeletlen)

Csokimázhoz:

  • 50 g porcukor
  • 18 g cukrozatlan kakaópor
  • 25 ml tej
  • 50 g vaj
  • 1 teáskanál rumaroma / sütőrum
  • 1-2 csipet só

Nagyi zserbó receptje zsírral:

1 Nagyi zserbójához először futtasd fel az élesztőt. Ehhez langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt.

2. Szitáld egy tálba a lisztet, porcukrot, sütőport és sót.

3. Keverd hozzá a citrom reszelt héját is.

4. Add a lisztes keverékhez a zsírt, és morzsold el.

5. Add a zserbó tésztájához a megkelt élesztőt, a tojást és dolgozd jól össze a tésztát.

6. Oszd a tésztát 3 egyenlő részre, és nyújtsd ki 35×25 centisre, illetve egy picit kisebbre, mert ahogy megkel a tészta még nőni fog.

7. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és helyezd rá az első réteg tésztát.

8. Kend meg a baracklekvár felével.

9. Keverd össze a darált diót, porcukrot, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.

10. Szórd meg a lekváros részt a diós keverék felével.

11. Jöhet a második tészta.

12. Ennek a tetejét is kend meg a lekvárral és szórd meg a darált dióval.

13. Végül jön az utolsó, harmadik réteg tészta, úgy hogy a széleit is takard be vele.

14. A zserbó egy óráig hagyd kelni, szobahőmérsékleten letakarva pihentesd.

15. Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

16. Ha letelt az egy óra, szurkáld meg a zserbót egy villával egészen az aljáig, hogy ne púposodjon fel sülés közben.

17. Tedd a zserbót a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd míg egyenletesen meg nem sül, szépen kicsit meg nem barnul a teteje, kb. 12-15 percig.

18. Ha megsült a zserbó, vedd ki a sütőből és várd meg míg kihűl.

19. Készítsd el a mázat, ehhez egy kis lábosban keverd simára a kakóport, cukrot, és tejet. Kezdd el óvatosan melegíteni, ha felmelegedett keverd hozzá a vajat és a rumot.

20. Vond be a csokimázzal a zserbó tetejét.

21. Nagyi zserbóját pihentesd 3-4 órát, hogy a máz megszilárduljon, és utána már szeletelhető is.